Korzenna

Składniki:

  • 4 łyżeczki czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka goździków
  • Kawałek kory cynamonowej lub szczypta cynamonu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego lekko potłuczone
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie: Herbatę zalać czterema szklankami wrzącej wody, zaparzyć. Przecedzić do dzbanka, dodać sok z cytryny, ziele angielskie, cynamon i goździki. Posłodzić do smaku.

Bajeczna

Składniki:

  • 4 szklanki świeżo zaparzonej herbaty
  • 4 połówki brzoskwiń lub plastry ananasa z puszki
  • Cukier do smaku

Przygotowanie: Owoce pokroić w kostkę lub cienkie plasterki, przełożyć do dzbanka, zalać gorącą herbatą. Odstawić na 5 minut. Miłośnicy słodkiej herbaty mogą dodać również zalewę z puszki, a Ci którzy cenią sobie aromat cytrynowy mogą dodać plasterek cytryny na każdą szklankę. Taką herbatę z można również wzmocnić dodając kieliszek rumu lub brandy.

Bostońska

Składniki:

  • 6 szklanek mocnej, świeżo zaparzonej herbaty (czarna, zielona, biała, aromatyzowana)
  • 2 pomarańcze
  • 1 mała cytryna lub pół dużej
  • Pół szklanki cukru
  • 6 goździków

Przygotowanie: Cytrusy dokładnie wyszorować i cieniutko skroić skórkę lub zetrzeć na tarce. Zalać je jedną szklanką wrzącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Dodać cukier, sok z cytrusów i lekko potłuczone goździki, dokładnie wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił. Przecedzić i wymieszać z herbatą. Podawać bardzo gorącą.

Po krymsku

Składniki:

  • 6 łyżek herbaty (czarna, zielona, biała)
  • Pół szklanki cukru
  • 4 łyżki dobrego dżemu (wiśniowy, malinowy, żurawinowy, porzeczkowy, truskawkowy)
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Sok z 1 cytryny
  • 6 goździków
  • cynamon

Przygotowanie: Liście herbaty zaparzyć pięcioma szklankami wrzącej wody. Przyprawy zalać szklanką wody, zagotować na małym ogniu. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści, przecedzić i wymieszać z dżemem. Następnie połączyć z herbatą i sokami z cytrusów. Podawać gorące.

Romantyczna

Składniki:

  • 4 szklanki świeżo zaparzonej herbaty jaśminowej lub owocowej, względnie dobrej jakości czarnej herbaty
  • 1 szklanka wiśniówki
  • cukier

Przygotowanie: Herbatę osłodzić do smaku, połączyć z wiśniówką i podawać w małych, ceramicznych filiżankach. Zamiast wiśniówki można użyć wiśnie w likierze, można także dodać plasterki cytryny.

Earl Grey pod Jabłonką

Składniki:

  • 6 szklanek świeżo zaparzonej mocnej Earl Grey
  • Ćwierć szklanki miodu
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • Pół cytryny

Przygotowanie: Gorącą herbatę wymieszać z miodem. Wlać sok jabłkowy. Cytrynę pokroić w plastry, dodać do herbaty. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodowce. Podawać w szklanym dzbanku, z dodatkiem dużej porcji lodu.

Uśmiech Maharani

Składniki:

  • 4 szklanki świeżo zaparzonej herbaty
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • Cukier
  • cytryna w plastrach

Przygotowanie: Herbatę wymieszać z cukrem waniliowym i kardamonem, osłodzić do smaku, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu, umieszczając w każdej szklance cienki plasterek cytryny. Dla wzmocnienia aromatu herbatę zaparzać w dzbanku dodając od razu kardamon i przekrojony wzdłuż kawałek laski wanilii.

Po Eskimosku

Składniki:

  • 4 płaskie łyżki herbaty
  • 8 kulek mocno zamrożonych lodów śmietankowych
  • Sok pomarańczowy
  • Starta skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: Sok pomarańczowy wymieszać z połową szklanki przegotowanej wody i zamrozić w pojemniku do kostek lodowych. Liście herbaty zalać trzema szklankami wody i zaparzyć, a następnie przecedzić i wymieszać z miodem. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną kremówkę ubić za szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dalej ubijając dodawać cukier puder i cukier waniliowy. Herbatę przelać do filiżanek, do każdej włożyć 2-3 kostki mrożonego soku, 2 gałki lodów i przybrać bitą śmietaną. Posypać startą skórką pomarańczową.

Letnia bryza

Składniki:

  • 4 szklanki zaparzonej herbaty cytrynowej lub białej herbaty
  • 1 szklanka białego musującego wina
  • Cukier do smaku
  • Kostki lodu

Przygotowanie: Liście herbaty zalać trzema szklankami wrzącej wody. Herbatę osłodzić i ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem wymieszać w dzbanku z musującym winem, podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu. Podobnie można podawać czarna herbatę zaparzaną z listkami trawy cytrynowej.

Imperial

Składniki:

  • 4 szklanki mocnej, świeżo zaparzonej herbaty (czarna, biała, zielona, aromatyzowana)
  • Cukier lub miód do smaku
  • Pół cytryny lub limonki
  • Ćwierć arbuza
  • Ewentualnie pół szklanki brandy lub koniaku

Przygotowanie: Miąższ arbuza oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Skropić odrobiną soku z cytryny. Herbatę posłodzić miodem, dodać pokrojoną na kawałki cytrynę i ewentualnie brandy, mocno schłodzić. Przelać do wysokich szklanek, wrzucając do każdej garść kostek lodu, kilka kostek arbuza i 1-2 plasterki cytryny. Można również wyciąć specjalnym przyrządem kulki z arbuza oraz wykorzystać melon.