Sposoby parzenia

O jakości, smaku i aromacie przygotowywanej herbaty decyduje sposób, niejako rytuał jej parzenia. Bardzo istotnymi czynnikami wpływającymi na napar jest ilość suszu, jakość i temperatura wody oraz czas i umiejętne parzenie.

Czarna herbata - powinna być zalewana wyłącznie wrzątkiem. Parzenie powinno odbywać się od 3 do 5 minut.

Zielona herbata - do jej zaparzania należy używać wody o temperaturze od 60 do 80°C w zależności od rodzaju. Parzenie powinno trwać nie dłużej niż 3 minuty. W przeciwnym razie herbata nabierze gorzkiego posmaku. Liście herbaty zielonej mogą być zaparzane do 3 razy, z czego najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.

Pu-Erh - odpowiednie parzenie powinno trwać 3 minuty w temperaturze 90-100°C. Parzenie tego rodzaju herbaty może odbywać się wielokrotnie, bowiem za każdym razem w naparze uzyskuje się inne dobroczynne dla naszego organizmu substancje.

Żółta herbata - temperatura wody do zaparzania herbat żółtych powinna wynosić 90°C, a samo parzenie powinno trwać 3 minuty.

Biała herbata - ten rodzaj herbaty wymaga dość długiego parzenia, mianowicie od 5 do 7minut. Temperatura wody powinna wynosić 85°C. Zaletą jest możliwość trzykrotnego parzenia.

Oolong - herbatę półfermentowaną należy parzyć przez 3-4 minuty w temperaturze 90°C. Można ją zaparzać do 4 razy, z tym że 3 i 4 napar można pozostawić do 5-6 minut, aby wydobyć z herbaty cały jej aromat i smak. Jako, że ten rodzaj herbat to całe ususzone i zwinięte liście, odpowiednim naczyniem do przygotowania naparu będzie duży dzbanek, który zapewni miejsce rozwijającym się liściom.

RodzajIlość łyżeczek na 1 filiżankęTemperatura wodyCzas parzenia
Czarna 1/2 - 1 95 °C 4-5 min
Czarna Darjeeling 1/2 - 1 95 °C 3 min
Zielona Gunpowder 1 70- 80 °C 3-4 min
Zielona Chun Mee 1 70 °C 3-4 min
Zielona chińska 1 75 - 90 °C 3-4 min
Zielona japońska 1 60 - 75 °C do 2 min
Czerwona Oolong 1/2 - 1 95 °C 5 min
Czerwona Pu-Erh 1/2 - 1 95 °C 3-5 min
Biała 1 70 - 85 °C 7-9 min
Rooibos 1 95 °C 3-5 min
Mate 1 70 °C 3-5 min
La Pacho 1 gotować na wolnym ogniu 5-15 min, odstawić na 5 min, odcedzić

Naczynia do zaparzania

IMBRYK

Najstarszą i z całą pewnością najlepszą metodą zaparzania herbaty jest przygotowywanie jej w imbryku. Jest to nieskomplikowany sposób zaparzania, a naparem może jednocześnie delektować się kilka osób. Jednak nie każdy imbryk jest odpowiedni. Musimy pamiętać, żeby przygotowywać herbatę w dużym naczyniu, by liście mogły swobodnie się rozwijać. Do sporządzania naparu najlepsze są imbryki porcelanowe oraz szklane. A najlepszym rozwiązaniem są imbryki z podgrzewaczami, które zapewnią właściwą temperaturę przygotowanego napoju.

DZBANEK Z ZAPARZACZEM

Jest to naczynie cieszące się dużą popularnością. Dzięki sitku liście herbaty oddają maksymalnie swój smak i aromat. Tego typu naczynia doskonale sprawdzają się przy zaparzaniu herbat aromatyzowanych lub ziołowych.

SITKO

Są one niedrogie i łatwo dostępne. Liście mogą swobodnie pływać, dzięki czemu otrzymany napar nie traci smaku i aromatu.

KUBEK Z SITKIEM

Składa się on z trzech części: kubka, nakładanego sitka i przykrywki. Herbata zaparzana za pomocą tego naczynia już po kilku minutach zyskuje smak i aromat.

DWA CZAJNICZKI

Jest to rozwiązanie dla osób, którzy nie lubią pływających liści w przygotowanym naparze. W jednym z nich zalewany jest susz i zaparzany, po czym herbata przelewana jest przez sitko do drugiego czajniczka. Dzięki temu listki herbaty mają swobodny przepływ oddając do naparu to, co najlepsze.

ZAMYKANE SITKO

Jest to przydatne akcesorium, gdy zaparzamy herbatę tylko w jednej szklance. Herbata zaparza się szybko.