Caffè Latte

Caffè Latte - jest to klasyczna włoska kawa z mlekiem. Pije się ją w wysokiej szklance lub dużej filiżance.

Składniki:

  • 1 część espresso
  • 1 część gorącego mleka, może być spienione

Przygotowanie: Do przygotowanego espresso wlewa się gorące mleko. Na wierzch można dodać piankę z mleka.

Wariacja: dodając więcej spienionego mleka lub ulubiony syrop otrzymujemy Cafe Latte na sposób amerykański.

  Caffè Mocca

Caffè Mocca - do spożywania kawy potrzebna jest duża, wysoka szklanka.

Składniki:

  • 1 część gorącego espresso
  • 1 część gorącego mleka
  • 1 część kakao
  • Pianka z mleka

Przygotowanie: Przygotować kakao. Mleko podgrzać do 60°C, spienić je i odstawić, aby utworzyła się pianka. Następnie w wysokiej szklance wymieszać trzy składniki, na wierzch kładąc mleczną piankę.

Wariacja: zamiast kakao można użyć syropu czekoladowego.

 

  Espresso

Espresso - mała czarna. Espresso podaje się w stożkowej filiżance z grubej porcelany o pojemności 40 ml.

Składniki:

  • 7 g mielonej espresso
  • 25 ml wody

Przygotowanie: Espresso przyrządzamy za pomocą ekspresu do kawy bądź też za pomocą kafetierek. Dobrze przyrządzone espresso ukoronowane jest warstwą pianki w cynamonowym kolorze- tzw. crema.

  Espresso Macchiato

Składniki:

  • 7 g mielonej espresso
  • 25 ml wody
  • spienione mleko

Przygotowanie: Espresso przyrządzamy za pomocą ekspresu do kawy bądź też za pomocą kafetierek. Gotowe espresso wlewamy do filiżanki i wierzch dekorujemy warstwą spienionego mleka.

  Latte Macchiato

Latte Macchiato - powinno składać się z trzech warstw, które nie powinny się ze sobą mieszać. Gorące mleko, espresso, mleczna pianka.

Składniki:

  • 7 g mielonej espresso
  • 25 ml wody
  • 200 ml gorącego spienionego mleka
  • Kakao w proszku do dekoracji

Przygotowanie: Espresso przyrządzamy za pomocą ekspresu do kawy bądź też za pomocą kafetierek. Mleko podgrzewamy do temperatury 60°C, spieniamy i odstawiamy, aby utworzyła się pianka. Tak przygotowane mleko wlewamy do wysokiej i wąskiej szklanki. Następnie bardzo powoli uzupełniamy szklankę espresso, dzięki czemu otrzymujemy warstwy. Na koniec całość dekorujemy kakao.

Wskazówka: Aby uzyskać trzy wyraźne warstwy do szklanki z mlekiem i pianką wlewamy espresso po wypukłej stronie łyżeczki do herbaty. Dzięki temu kawa przeniknie przez warstwę piany i znajdzie się pośrodku.

  Lungo

Lungo - powinno składać się z trzech warstw, które nie powinny się ze sobą mieszać. Gorące mleko, espresso, mleczna pianka.

Składniki:

  • 7 g mielonej kawy espresso
  • 50 ml wody

Przygotowanie: Lungo przyrządzamy za pomocą ekspresu do kawy bądź też za pomocą kafetierek.

  Caffè Corto

Caffè Corto - tzw. "krótkie" espresso, mocna, intensywne w smaku i bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 7 g mielonej kawy espresso
  • 2 - 15 ml wody

Przygotowanie: "Krótkie" Espresso przyrządzamy za pomocą ekspresu do kawy bądź też za pomocą kafetierek.

  Biedermeier

Biedermeier - do tej kawy używa się dużej filiżanki o podwójnej objętości.

Składniki:

  • 1 mała filiżanka gorącej, czarnej i mocnej kawy
  • 2 łyżki likieru biedermeier
  • pokrywa z bitej śmietany

Przygotowanie: Do filiżanki wlewamy kawę, następnie likier, a na koniec dekorujemy całość bitą śmietaną.

  Cafè au Lait

Cafè au Lait - klasyka francuskich napojów kawowych. Pije się ją z czarek- bol.

Składniki:

  • 1 część espresso (1-2 porcje)
  • 1 część gorącego mleka (około 200ml)

Przygotowanie: Do filiżanki wlewamy kawę, następnie gorące mleko (może być spienione).

  Cafè Brûlot

Cafè Brûlot - prawdziwie ekskluzywny trunek.

Składniki:

  • 250 ml mocnej, czarnej kawy
  • Kawałek cynamonu
  • 2 goździki
  • Starta skórka z 1/4 pomarańczy
  • Starta skórka z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki koniaku
  • Bita śmietana

Przygotowanie: W naczyniu rozgrzewamy cynamon, goździki, skórkę pomarańczową i cytrynową, cukier i koniak. Jeśli cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i podpalamy koniak. Dopóki się pali mieszamy zawartość. Kiedy płomień zgaśnie powoli wlewamy kawę, mieszamy i następnie przecedzamy kawę do filiżanek. Dekorujemy bitą śmietaną.

  Barraquito

Barraquito - specjalność jednej z wysp Kanaryjskich- Teneryfy.

Składniki:

  • 1/2 gorącego espresso
  • 1/4 słodzonego zagęszczonego mleka
  • kawałek skórki z cytryny
  • 2 łyżki likieru
  • 1/4 pianki z mleka
  • cynamon do posypania

Przygotowanie: Do szklaneczki do espresso wlewamy najpierw zagęszczone mleko, następnie espresso z odrobiną likieru. Na koniec wkładamy skórkę z cytryny. Mleko spieniamy, odstawiamy aby powstała pianka. Następnie za pomocą łyżeczki nakładamy na kawę. Całość posypujemy cynamonem. Jeśli przyrządzimy je umiejętnie wyraźnie będzie można odróżnić trzy warstwy: zagęszczone mleko, espresso i mleczną piankę.

  Cafè de Olla

Cafè de Olla - specjalność meksykańska.

Składniki:

  • kopiata łyżka grubo zmielonej kawy
  • 120 ml wody
  • 2 goździki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 mała laska cynamonu
  • starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie: Do przygotowania kawy potrzebny jest tygielek, w którym zagotowujemy 100ml wody. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy kawę, cukier, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Całość podgrzewamy około 5 minut. Następnie wlewamy resztę wody i zdejmujemy naczynie z ognia. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, aby kawa naciągnęła. Na sam koniec przecedzamy kawę rozlewając do filiżanek espresso.

  Irish coffee

Irish coffee

Składniki:

  • 1/8 l czarnej, gorącej kawy
  • 4 łyżki podgrzanej whisky
  • 2 łyżki cukru
  • 100g lekko ubitej śmietany

Przygotowanie: Wsypujemy cukier do kieliszka i wlewamy podgrzaną whisky. Następnie zapalamy i gasimy płomień wlewając kawę. Lekko ubitą śmietanę wykładamy na kawę. Podajemy natychmiast.

  Aromatyczna kawa z cynamonem (na 4 osoby)

Aromatyczna kawa z cynamonem (na 4 osoby)

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4 łyżeczki kakao
  • 400 ml gorącej, mocnej kawy
  • 4 laski cynamonu

Przygotowanie: Podgrzewamy mleko, mieszamy z miodem i cynamonem. Zagotowujemy. Następnie wsypujemy kakao, mieszamy i rozlewamy do filiżanek. Następnie filiżanki uzupełniamy kawą. Do każdej dodajemy laskę cynamonu do mieszania.

  Latte Macchiato à la Nutella (na 4 osoby)

Latte Macchiato à la Nutella (na 4 osoby)

Składniki:

  • 700 ml chudego mleka
  • 4 łyżki nutelli (około 140g)
  • 4 mocne, świeżo zaparzone espresso
  • Kakao do posypania

Przygotowanie: 300 ml mleka zgotowujemy razem z nutellą i rozlewamy do 4 szklanek do Latte Macchiato. Resztę mleka zagrzewamy, spieniamy i rozdzielamy do szklanek. Do każdej z nich następnie powoli wlewamy espresso o wypukłą stronę łyżeczki, aby powstały 3 warstwy. Całość dekorujemy mleczną pianką i posypujemy kakao.